srijeda, 6. siječnja 2010.
VIŠKA POGAČA
Napisati par riječi o povijesti recepta za neko jelo je jako vazno!
Kroz priču o hrani učimo o zemlji i njenim stanovnicima.
Hrvatska je smiještena na obali Jadranskog mora.
Kamena obala,s malo obradive zemlje.Narod je uvijek živio od darova mora.
Škrta polja su davala plodove maslina i grožđa, a more je hranilo s obiljem ribu,školjke i posao!
Skupa i rijetka riba se prodavala bogatima a sirotinja se hranila srdelom!
Srdela je hranitelj siromašnih!
Srdelu mozete pripremati kuhanu,pečenu,prženu.
Sprema se za dugi period tako da se sardine slože u morsku krupnu sol ili stavljaju u mix vinskog octa i crvenog luka.
U svećanim prigodama naše bake su spravljale pogaču od slanih srdele!
RECIPE
potrebno je:
10 komada fileta slanih srdela
šaka kapara
2 velika crvena luka
pola šalice maslinovog ulja
2 šalice komadića rajčica
list lovora
malo ružmarina
vezica peršina
glavica češnjaka
za tijesto:
4 salice brasna
1 žlica maslinova ulja
sviježi kvasac
1 žličica šecera
malo soli
Tijasto dobro umijesiti i ostaviti da se dize.
Napraviti fil,narezani luk lagano pržiti na ulju
dodati vodu da luk omekša
sad dodati rajcicu i kuhati 15 minuta.
dodati zacine i još malo prokuhati,posoliti po želji!
Tijesto podijeliti,razvaljati ,staviti u oblik za pečenje,preliti umakom...
Sada složiti filete sardina i prekriti drugim dijelom tijesta.
Staviti peći u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzija oko 40 min.
Voli Vas Silvana!
Silvana, with Love!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Kinder Lada cake This is very easy to bake cake,its made with soft chocolate biscuit ,bananas and cream of kinder lada cream! Kids love...
-
E pa ovaj sam recept pitala godinama svih koje sam poznavala,al nitko da shvati koji to ja bosanski kolac zelim radit i sad slucajno nadjoh ...
-
evo uzivajte u samom pogledu,predivno OCITO JE MOJE VRIJEME PROSLO,SAD MOGU UZIVATI U VRIJEDNIM RUCICAMA MOJE PREDIVNE DJECE...EVO BOZICNIH ...
-
to sto su igraci pali je zbog jake tramontane an moru ,tog dana Mislim da netrebam pisat recept za ovu svima poznatu tortu! Ako nekom treba ...
-
Ovo je izgleda vikend od kolaca,kako smo tortu popapali,u dva zalogaja to sam za sutra napravila cokoladne kocke...recept je jednostavan a ...
-
U mojoj kuhinji,moram to priznat,nema nekih velikih iznenadjenja! Najcesce se drzim onog sto sam jos od bake naucila! Za ovaj vikend sam se ...
-
najteze mi je smislit sto za rucak,a pogotovo sta moji unuci nevole zeleno,nece jest ni mnostvo tradicionalne dalmatinske hrane al evo laza...
-
moram priznat da sam ja veceras sve sastojke samlila,jer mi se nije sjeckalo,iako je neusporedivo bolja kad se sve sasjecka,i decki vole kad...
-
Ja vec godinama ne mogu zamisliti zivot bez naocala.Nama koji smo navikli na nosenje naocala ,a i koji bas i ne vidimo bez njih jako je vazn...
-
ovo je ispeceni prvi nadijev,kad se ohladi staviti vanilija kremu biskvit je od keksa ,maslaca ,ulja i mljevenog maka Svima preporucam ovu ...
Nema komentara:
Objavi komentar