Tako dobro mirisu da je steta sto nemogu dodati miris
mozete ih posuti staub secerom,ali ja nisam jer ih moje kcrke vise vole ovako
Lijepe,domace i obicne fritule
Odmah na samom pocetku bih naglasila na svako malo misto,otok i otocic pa i dio mog dragog grada Splita ima drugaciju ricetu za fritule!
Fritule su nasa tradicija,odraz naseg mentaliteta i temperamenta!
Evo kako je moja baka radila fritule!
Mislim da ne postoji jednostavniji nacin a i jos nitko nije odbio jesiti ih!
Neki dan je bio Sv.Duje i napravila sam masu fritula,odnjela ih unucima u skolu i sve se popapalo,a cak su me neki roditelji pitali za recept!
Ja sam bila uvijerena da ih svak zna napraviti,ali ocito jos uvijek ima domacica koje ih jos nisu spravljale-pa za njih i sve vas koji zelite nauciti nesto dobro i tradicionalno evo recepa za fritule kako su ga radile nase bake iz Velog Varosa u Splitu!!
F R I T U L E
Potrebno je:
- 1/2 kg. glatkog brasna
- 1 kocka svijezeg kvasa
- 1 vanilij secer
- naribana korica jednog limuna
- 1 dcl domace rakije
- 4 zlice ulja
- 6 zlica secera
- saka grozdjica/po zelji/
- staub secer za posipanje/po zelji/
- 1 lit ulja za przenje
- mlake vode koliko popije
- najprije napraviti kvas da se digne/pravilo-kvas usitniti,dodati zlicu brasna,malo secera i mlake vode,to zamutiti i pustiti da se digne/
- u posudu najprije staviti brasno,zasoliti,dodati secer
- sad dodati dignuti kvas i domacu rakiju te ribani limun
- dodati sol i ulje
- uz dodavanje mlake vode mijesati rucno ili mikserom
- tijesto mora biti jako meko i jednolicno,mora raditi mjehure od zraka
- sad sve ostaviti da se dize a ako volimo grozdjice njih umijesati s brasnom i dodati smijesi/mozete dodati i sjeckane orahe,bademe ili ljesnjake/
- kad se tijesto digne raditi uz pomoc ruke i male nauljene zlicice okruglice koje przimo u vrucem ulju
- gledajte da ulje bude dobro ugrijano ali ne prevrelo da fritulr ne crne
- isto tako ulje mora biti duboko a ne plitko pa se fritule onda ne mogu okretati pri przenju!
- Tople po zelji posuti stub secerom
Nisam te oddavno vidila na blog.Jeli sve dobro s tobom?
OdgovoriIzbrišiThank you for your articles that you have shared with us. Hopefully you can give the article a good benefit to us. Tradicionalna hrvatska jela recepti
OdgovoriIzbriši