"Cijeli dan se mislim s kojom tradicionalnom hranom Dalmacije bih trebala zapoceti ovaj post!
I sjetila sam se,zar ima nesto bolje od finog brujeta od oborite ribe!
Uskrsni je cetvrtak i sutra je post i nemrs!
Idealno vrijeme za Brudet-Brujet od Skarpine kamenjarke i malo misance za brujet!
Kakav ce biti brujet ovisi o tome kakva je bila noc i sto ce nam nasi ribari ujutro ponudit na peskariji!
Ja cu sad opisat postupak za kuhanje brujeta na stao Splitski tezacki naci/veli Varos recept/,ariba moze biti razna,od skarpine do batovine-ja osobno najvise volim batovinu,ali to sam samo ja!
Skarpina kamenjarka i ugor su sigurno cijenjeniji od batovine,ali ako vam naidje batovina,kupite je i probajte!
BRUJET OD SKARPINE_BATOVINE_UGORA_MISANCE ZA BRUJET_
Sastojci/za 6osoba/
1. Oko 1-2 kg obotite ribe/skarpine,ugora,batovine isl/
2. 1/2 kg crvenog luka -kapule
3. glavica nasjeckanog cesnjaka
4. vezica persina-nasjeckati
5. 2 lista lovora
6. mala grancica ruzmarina
7. 2 dl proseka
8. 1/2 lit.pirea od rajcice
9. 2 dcl. maslinovog ulja
PRIPREMA:
* usitniti crveni luk i dusiti ga na maslinovom ulju
* ocistiti ribu i poslagati je na udusenu kapulu-crveni luk/uzeti sto siru posudu debljeg dna-ribu pazljivo posloziti i tokom kuhanja samo treskati nikako mijesati/
* ribu uz treskanje kuhati oko 1o min. pa dodati sol,papar,ruzmarin,lovor
* sve zaliti pasiranom rajcicom-jos malo kuhati i treskati
* dodati prosek i dalje na lagano kuhati uz povremeno treskanje
* pri kraju izvaditi ruzmarin i lovor,dodati nasjeckani persin i cesnjak
* jos malo kuhatu dok skroz ne zgusne
* ostaviti da malo odstoji
Serviranje:
Najbolje je servirati uz kuhanu puru i case dobrog vina!
Uslast!"
subota, 5. rujna 2009.
Domaci recepti-Brujet-Brudet
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Kinder Lada cake This is very easy to bake cake,its made with soft chocolate biscuit ,bananas and cream of kinder lada cream! Kids love...
-
E pa ovaj sam recept pitala godinama svih koje sam poznavala,al nitko da shvati koji to ja bosanski kolac zelim radit i sad slucajno nadjoh ...
-
evo uzivajte u samom pogledu,predivno OCITO JE MOJE VRIJEME PROSLO,SAD MOGU UZIVATI U VRIJEDNIM RUCICAMA MOJE PREDIVNE DJECE...EVO BOZICNIH ...
-
to sto su igraci pali je zbog jake tramontane an moru ,tog dana Mislim da netrebam pisat recept za ovu svima poznatu tortu! Ako nekom treba ...
-
Ovo je izgleda vikend od kolaca,kako smo tortu popapali,u dva zalogaja to sam za sutra napravila cokoladne kocke...recept je jednostavan a ...
-
U mojoj kuhinji,moram to priznat,nema nekih velikih iznenadjenja! Najcesce se drzim onog sto sam jos od bake naucila! Za ovaj vikend sam se ...
-
najteze mi je smislit sto za rucak,a pogotovo sta moji unuci nevole zeleno,nece jest ni mnostvo tradicionalne dalmatinske hrane al evo laza...
-
moram priznat da sam ja veceras sve sastojke samlila,jer mi se nije sjeckalo,iako je neusporedivo bolja kad se sve sasjecka,i decki vole kad...
-
Ja vec godinama ne mogu zamisliti zivot bez naocala.Nama koji smo navikli na nosenje naocala ,a i koji bas i ne vidimo bez njih jako je vazn...
-
ovo je ispeceni prvi nadijev,kad se ohladi staviti vanilija kremu biskvit je od keksa ,maslaca ,ulja i mljevenog maka Svima preporucam ovu ...
Nema komentara:
Objavi komentar